Na początek – jak na początek dnia – KAWA
Niestety nie zacznę standardowo – czyli przedstawiać
dokładniej moją przygodę życia, przygotowania i w ogóle jak do tego doszło i
skąd pomysł na przeprowadzkę do WIETNAMU.
Na początek – jak na początek dnia – KAWA :)
Wietnam jest – zaraz po Brazylii – drugą największą
potęgą eksportową kawy na świecie! Mimo, że przez wieki królowała tam herbata, to od 1857 roku za sprawą
francuskiego katolickiego księdza, została przedstawiona Wietnamczykom KAWA
(początkowo jako pojedyncze drzewko arabiki przywiezione przez duchownego). Do 1975 roku kawę uprawiano tutaj na ok. 12 000 h,
ale już na początku roku 2007 powierzchnia upraw wynosiła powyżej 174 000 ha. W samych latach 2006
i 2007 zebrano tutaj 435 000 ton ziaren kawy. Przeważającą część produkcji
stanowi odmiana ROBUSTA. Gatunek ten ma mniejsze wymagania klimatyczne (i
glebowe), ale w porównaniu do delikatnej ARABIKI – jest zdecydowanie mocniejsza :)
Dla światowej gospodarki zaletą tej kawy jest oprócz waloru
smakowego również dobrze dobrany stosunek jakości do ceny.
Nigdy wcześniej nie byłam wielką fanką kawy – cóż, po
przyjeździe do Wietnamu, wszystko się zmieniło. Mają tutaj najrozmaitsze
rodzaje tego napoju, w dodatku serwowane w milionach kawiarenek ulokowanych w
każdej części miasta.
Tutejsza kawa jest
niesamowicie mocna. Wypicie ‘małej czarnej’ jest zarezerwowane dla najodważniejszych
zawodników, jednak szczęście zazwyczaj słodzona jest skondensowanym mlekiem. Ze
względu na gorący klimat, świeże mleko jest bardzo rzadko spotykane. Przez
panujące upały, najczęściej wybieraną kawą jest ta mrożona, ale czasami zdarza
mi się wypić wersję gorącą :)
Z całej gamy niesamowitych smaków, dodatków i kombinacji – postanowiłam wybrać i pokazać Wam 3 moje ulubione warianty.
Z całej gamy niesamowitych smaków, dodatków i kombinacji – postanowiłam wybrać i pokazać Wam 3 moje ulubione warianty.
1. KAWA
JAJECZNA – EGG COFFE - CÀ PHÊ
TRỨNG
Ciepła wersja kawy.
W zależności od źródła – serwowana od 1940 lub 1950 roku. W
związku ze słabą dostępnością mleka – zamieniono je na JAJKA! Każdy z nas
pamięta kogiel – mogiel z dzieciństwa. W tym przypadku – dodatkiem do ciepłej
kawy są spienione żółtka z cukrem i mlekiem skondensowanym. PRZEPYSZNE!
Jajeczna, kawowa pianka. Namiastka deseru, płynna wersja wietnamskiego
tiramisu. Niestety trzeba wymieszać ją z kawą znajdującą się na spodzie filiżanki,
ponieważ jest tak mocna, że ciężko by było wypić ją bez tych słodkich dodatków :) Najlepsza kawa z jajkiem podawana jest w kawiarni -
13 Đinh Tiên Hoàng, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội.
Przeciętny turysta nie ma szans na odnalezienie tego miejsca, ponieważ wchodzi
się tam przez sklep z plecakami, następnie korytarzami, zapleczem i wąskimi
drewnianymi schodkami na 2 piętro. Za to na miejscu – klimatyczna kawiarenka,
bardzo mały lokal, wiecznie zapełniony, ale jakimś cudem zawsze znajdzie się
miejsce dla dochodzących osób. Jeżeli ktoś ma więcej szczęścia, to może załapać
się na miejsce na balkonie, z widokiem na jezioro.
2.
KAWA
KOKOSOWA – COCONUT COFFEE -
CÀ PHÊ DỪA
Fantastyczna
wersja mrożonej kawy. Barista dodaje zmielony lód z prawdziwym kokosem i
skondensowanym mlekiem, po czym dodaje to do kawy! Tak jak wcześniej nie
lubiłam też kokosów tak teraz uwielbiam ten delikatny smak. Tutaj wszystko
smakuje inaczej – owoce, mięso i oczywiście – KAWA
`
I
ostatnia – ale wcale nie najgorsza! W zasadzie moja ulubiona –
3. KAWA Cà phê bạc xỉu
Mrożona kawa słodzona mlekiem kondensowanym. Jako
jedyna jaką spotkałam z dodatkiem naturalnego, świeżego mleka. Na dno wysokiej
szklanki wlewa się mleko skondensowane. Następnie świeże mleko miesza się w
shake’rze z kostkami lodu i wlewa do szklanki. Następnie dolewa się specjalnie
zaparzaną mocną kawę, a na sam koniec resztę zaparzonej kawy się miksuje i dodaje na sam wierzch jako kremową, kawową piankę. CUDO!
Bac xiu czesto ma odrobinke alkoholu ;) a takze mleko byea mlekiem kokosowym stad te smaczki
OdpowiedzUsuńAktualnie w Polsce jest tak ciepło, że zdecydowanie trójka! ;)
OdpowiedzUsuńJejku, ta kokosowa... Piłabym dniami i nocami :D
OdpowiedzUsuńmmm, kokosowa jak dla mnie najlepsza:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kawa z rana
OdpowiedzUsuńNajlepszy sklep z herbatą tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbata sklep internetowy
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńW sumie bardzo dużo osób tak zaczyna dzień i myślę, że ja również się mogę do nich zaliczyć. Jak dla mnie doskonale sprawdza się kawa oraz herbata od https://www.coffeea7.pl/ gdyż wiem na jak wysoką jakość napojów mogę tam liczyć.
OdpowiedzUsuńŁadnie to wygląda.
OdpowiedzUsuń